Categorieën
Geen categorie

Minder stenen en meer groen op Vughtse schoolpleinen: ‘We willen kinderen spelend laten leren’

VUGHT – Het nieuwe schoolplein van basisschool De Piramide in Vught is klaar. Basisschool de Springplank is net gestart met ‘vergroening’ van de speelplek. Als de kinderen straks weer naar school mogen, worden ze uitgenodigd ‘spelend te leren’.  Miranda van Houtum – van Uden 14-04-20, 18:30

Een ‘Plein van de Toekomst’ noemt Eefje van Lith het. Ze is coördinator bovenbouw  van basisschool De Piramide en begeleidde de realisatie van het nieuwe schoolplein aan de Van de Pollstraat. ,,Met een moestuintje, plukfruit, bij- en vlinder vriendelijke struiken, een tokkelbrug, boomstamparcours, modderkeukentje, regenton, waterpomp én een ‘arena’. We kunnen het schoolplein straks gebruiken voor onze natuur-, milieu- en dramalessen.”

Biodiversiteit

Volgens schooldirecteur Denise Hassing moet het nieuwe schoolplein de kinderen uitnodigen tot avontuurlijk, ontdekkend spelen én ondernemend leren. ,,Een mooie aanvulling op onze lessen. ,,Het prikkelt de nieuwsgierigheid en creativiteit. Ze zien straks hoe gewassen groeien en leren buiten wat biodiversiteit betekent.”

Het nieuwe 'groene schoolplein' van basisschool de Piramide in Vught wordt een dezer dagen opgeleverd. Bij basisschool de Springplank zijn ze net begonnen.
Het nieuwe ‘groene schoolplein’ van basisschool de Piramide in Vught wordt een dezer dagen opgeleverd. Bij basisschool de Springplank zijn ze net begonnen. © Eefje van Lith

Aan het nieuwe groene schoolplein van basisschool De Springplank in het centrum van Vught (Sint-Elisabethstraat) wordt nog hard gewerkt. Woensdag zijn ouders en kinderen gestart met een ‘tegel-estafette’. ,,Om geld (5000 euro) te besparen, halen we er zelf de tegels uit”, vertelt Renske Vercauteren, van de werkgroep Groen Schoolplein. ,,Corona had bijna roet in het eten gegooid maar we hebben een alternatief bedacht. Gezinnen komen nu één voor één. Het is hartverwarmend dat ze ondanks de coronacrisis en de drukte thuis toch komen helpen.”

Corona had bijna roet in het eten gegooid maar we hebben een alterna­tief bedachtRenske Vercauteren, Werkgroep Groen Schoolplein

Ook schooldirecteur Martin Baks wil met het groene schoolplein het brein van zijn leerlingen prikkelen. ,,We bedenken activiteiten om op een andere manier buiten te leren. Doen bijvoorbeeld ‘tafels’ in spelvorm en dictee. Begrijpend lezen op een sportieve manier. Van de hele dag in de klas zitten luisteren, worden kinderen toch vaak wat suf.”

Commotie beweegzaal

De opvallend rode beweegzaal, waar veel commotie over was, wordt volgens hem wat aan het zicht onttrokken. ,,Met een pergola en beplanting. En we zijn bezig met een nieuwe ingang zodat kinderen meteen ‘groen’ op school aankomen.”

We komen nog zo’n 7000 euro tekort en nodigen ouders en kinderen uit met ludieke acties te komenRenske Vercauteren, Werkgroep Groen Schoolplein

Omdat er nog onvoldoende budget is om alle wensen te vervullen, start de werkgroep een crowdfunding. ,,Een groen schoolplein kost gemiddeld toch zo’n 60.000 euro”, schetst Vercauteren. ,,We komen nog zo’n 7000 euro tekort en nodigen ouders en kinderen uit met ludieke acties te komen.” 

Bron: Brabants Dagblad – link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *